Mezoterapi Nedir?



Mezoterapi, 1952 yılında Dr. Michel Pistor tarafından keşfedilen, derinin orta tabakasına (orta dermise – mezoderm tabakasına) uygulanan bir yöntemidir. Az miktarda ilaç ya da etken maddenin hedef dokunun orta tabakasına uygulanmaktadır. Yıllarca ağrı tedavisinde kullanılan bu yöntem, son yirmi yıldır estetik amaçlı saç dökülmesi, cilt yenileme, leke ve iz tedavilerinde, bölgesel incelme ve selülit tedavilerinde yardımcı bir yöntem olarak da kullanılmaya başlamıştır. Estetik mezoterapi; vitamin, mineral, hyaluronik asit, peptit, antioksidan ve aminoasitlerden oluşan preparatların mikroenjeksiyon yöntemi ile derinin orta tabakasına uygulanmasıdır. Estetik mezoterapi uygulamalarında; enjeksiyon, iğnesiz mezoterapi cihazları, radyofrekans cihazları, elektroforez ve iyontoforez cihazları, mezoterapi tabancası, dermapen ve dermaroller gibi mikroiğneleme sistemleri ile mezoterapi solüsyonlarının cildin orta tabakasına kadar nüfuz etmesi sağlanır. Farklı uygulama tekniklerinin yanı sıra oldukça farklı mezoterapi solüsyonu mevcuttur; teknik, içerik ve uygulama protokolleri tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Alanında uzman doktor tarafından kişilerin ihtiyacına göre oluşturulan tedavi protokolleri ile çoklu ve düzenli uygulama seansları ile devam eder. Mezoterapi, 2. veya 3. seanstan sonra etkisini gösteren oldukça etkili bir uygulamadır. Konforlu ve güvenli bir yöntem olması sebebiyle rahatlıkla uygulanabilen ve oldukça fazla tercih edilen bir uygulamadır. Mezoterapi uygulaması sonrası kişiler günlük hayatlarına rahatlıkla devam edebilir.

Estetik Mezoterapi Uygulama Alanları Nelerdir, Nerelere Uygulanır?

Mezoterapi oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Yaşlanma karşıtı ve gençleştirici etkisi nedeniyle ilk akla gelen mezoterapi yöntemi yüz mezoterapisi olmaktadır. Yüz mezoterapisi, yüzde oluşan kırışıklıkların ortadan kaldırılması, yeni kırışıklıkların engellenmesi, cilt sarkmalarının giderilmesi, ciltteki gözenek, matlık gibi şikayetlerin giderilmesi, cilt renk bütünlüğünün sağlanması ve lekelerin, skarların (izlerin) ve ameliyat izlerinin giderilmesi için çokça tercih edilen bir yöntemdir. Gözaltı mezoterapisi kavramı da bu başlık altında değerlendirilir. Göz altında oluşan halka şeklindeki morlukların, koyulukların ve göz çevresindeki kırışıklıkların, göz altına özel mezoterapi ürünlerinin uygulanması ile giderilmesi mümkündür. Kişilerin göz altlarına aydınlatan, ışık katan bu uygulama canlı ve güzel bakışlar ile yorgun bir yüz ifadesini ortadan kaldır, genç ve dinamik bir ifade kazandırır.

Saç mezoterapisi, saçlı deriye saç dökülmesi tedavilerini desteklemek amacıyla uygulanan mezoterapi yöntemidir. Saç dökülmesinin önüne geçmek ve kelliği önlemek amacıyla uzaman doktorlar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Saç derisini ve saç köklerini besleyerek; yeni saç kökü oluşumunu destekler ve mevcuttaki saçların daha sağlıklı ve güçlü bir yapıya kavuşmasını destekler. Saç mezoterapisi; saç dökülmesini azaltır/durdurur, yeni saç çıkmasını (oluşmasını) destekler, var olan saçların daha güçlü ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar. Ayrıca saçların daha hızlı uzamasını destekler. Mezoterapi benzer bir amaçla kaşa da uygulanmaktadır. Kaş mezoterapisi yine kaş dökülmesi veya küsmesi yaşayan kişilerin yeni ve güçlü kaşlara sahip olması için uygulanmaktadır.

Mezoterapi içerisinde yer alan vitamin, mineral hyaluronik asit, peptit, antioksidan ve aminoasitler uygulandıkları bölgedeki kan dolaşımının hızlanmasına ve kolajen sentezlenmesine etki etmektedir. Bu durum ile cilt kaybetmiş olduğu elastikiyeti geri kazanır ve daha sıkı görünüme kavuşur. Mezoterapinin diğer uygulama alanları ise gıdı mezoterapisi, yüz inceltme, bölgesel incelme ve selülit giderilmesi amacıyla yapılan uygulamalardır. Bu amaçla yapılan mezoterapi uygulamaları, fazla yağ hücrelerinin parçalanmasını, dokudan atılmasını destekleyen karnitin, fosfatidilkolin ve deoksikolat gibi etkenler içerir, bunun yanı sıra lenfatik dolaşımın düzenlenmesini ve dolaşımın hızlanmasını sağlayan bitki ekstreleri, enzimler ve peptitler içerir; bölgesel yağ fazlalıklarının ve selülitlerin giderilmesinde oldukça başarılı sonuçlar sunar. Kolajen sentezini arttırma özelliği ile de cildin sıkılaşmasını sağlar ve cilt sarkmalarını giderir.

Bölgesel incelme amaçlı mezoterapi uygulamaları, yüz, gıdı, karın, basen, göbek, bel, kol ve bacaktaki bölgesel yağlanma sorunlarının giderilmesi amacıyla uygulanır.

Mezoterapi aşağıdaki şikayetler için de uygulanmaktadır.
• Deri çatlakları
• Alerjiler
• Spor yaralanmaları
• Vitiligo (derideki pigment yetersizliği)
• Akut ve kronik ağrılar
• Fibromiyalji

Mezoterapi Ne Kadar Kalıcı?

Mezoterapi etkili ve belirli süreler içerisinde kalıcı bir yöntemdir. Cilt her geçen gün yaşlanmaya ve değişmeye devam ettiğinden herhangi bir estetik uygulamasının ömür boyunca kalıcı olmasını beklemek mümkün değildir. Mezoterapi uygulamasının etkisi ve kalıcılığı ise kişiye göre ve yapılan uygulamaya göre değişmektedir. Belirli bir protokol ve çoklu seanslar ile tamamlanan tedavi daha sonra mutlaka desteklenmelidir. Koruma seansları ile kişilerin mezoterapi seanslarını tekrarlaması elde edilen etkinin stabil kalmasını sağlar. Yani; etki süresinin uzun tutulabilmesi için belirlenen aralıklarda koruma seansları gerçekleştirilmelidir. Uygulanan tedavi, kullanılan mezoterapi solüsyonlarının içeriği, seans sayısı, seans aralıkları ve koruma seanslarının aralıkları doktorunuz tarafından ihtiyacınıza göre planlanmaktadır.

Mezoterapi İğnesi Nasıldır?

Mezoterapi, mezoterapi için geliştirilmiş oldukça küçük ve ince uçlu mezoterapi iğneleri ile uygulanmaktadır. Mezoterapi uygulamasında; mezoterapi iğnesi ile uygulanan preparatın (mezoterapi solüsyonunun) cilt altına (cildin orta tabakasına nüfuz etmesi) tutunabilmesini sağlanır. Bu nedenle uygulamayı gerçekleştirecek kişinin alanında uzman bir doktor olması büyük önem taşır.

İğnesiz Mezoterapi Nedir?

İğnesiz mezoterapi; iyontoforez, elektroforez ya da radyofrekans teknolojisine sahip özel mezoterapi cihazları yardımıyla mezoterapi solüsyonlarının cildin orta tabakasına nüfuz etmesinin sağlandığı bir mezoterapi yöntemidir. Ya da asidik çeşitli mezoterapi solüsyonlarının cilde topikal olarak uygunması yöntemiyle de yapılabilir. Yüz, saç, boyun, göğüs ve dekolte bölgeleri başta olmak üzere vücudun her alanında uygulanmaktadır. Bu bölgelerde oluşan, yaşa bağlı sarkma ve gevşemenin giderilmesi, cildin sıkılaştırılması, skar ve lekelerin tedavisi için de uygulanır. Genellikle, alternatif bir uygulama olması nedeniyle diğer cilt uygulamaları ile kombin edilerek uygulanmaktadır.

Mezoterapi Acılı Bir İşlem Midir?

Mezoterapi uygulaması; mezoterapi tabancası ya da iğnesiz mezoterapi cihazları ile uygulandığında oldukça konforlu ve acısız bir işlemdir. İğneli mezoterapi sırasında ise çok hafif dozda acı hissedilebilir. İğneli bir uygulama olması nedeniyle ciltte geçici kızarıklıklara, morluk ve ödeme neden olabilir. Ancak bu durum endişeye neden olacak bir durum değildir. Uygulama öncesinde anestezik kremler ile uygulama bölgesi uyuşturulacağından acı hissi minimuma indirilir ve istenmeyen yan etkiler ise 3-4 gün içerisinde kaybolur.

Mezoterapi Fiyatları

Mezoterapi işlemleri ve fiyatları uygulanan bölgeye, uygulanacak seans sayısına, uygulanacak mezoterapi solüsyonuna, mezoterapi ürün dozuna ve uygulama yapan doktora (kliniğe veya hastaneye) göre değişkenlik göstermektedir. Kişilerin durumuna ve şikayetlerine bağlı olarak uygulanması gereken seans sayısı ve önerilen koruma seansları değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı kesin bir fiyat bilgisi için uygulama yapılacak kliniğe başvurulmalı ve ön görüşme ardından fiyat bilgisi alınmalıdır.